Recycling fietsaccu’s

Dit nieuwe inzamelnetwerk, waarbij consumenten hun afgedankte fietsaccu’s bij fietsdealers kunnen inleveren, werd met ondersteuning van Stibat (Stichting Batterijen) opgezet. Bij dit collectief hebben zich nagenoeg alle fietsfabrikanten/importeurs aangesloten, waarmee een volledige marktdekking in zicht komt.

Jaarlijks verschijnen ongeveer 220.000 elektrische fietsen op de markt, vertelt Boedijn. “Fietsproducenten en -importeurs hebben een innameplicht. Alleen beschikten zij toen nog niet over een netwerk om accu’s veilig en verantwoord in te zamelen en te verwerken. In samenwerking met Stibat heeft de afdeling daarom een inzamelnetwerk via de fietsdealers opgezet. Dit betekent dat consumenten hun oude fietsaccu’s daar eenvoudig kwijt kunnen.”

Nederland behoort overigens volgens Stibat, samen met België en Duitsland, tot de koplopers op het gebied van batterijrecyling. In totaal werden in ons land in 2014 meer dan 3 miljoen kilo batterijen van consumenten ingezameld via de ruim 24.000 inleverpunten van Stibat. Afgezet tegen het aantal op de markt gebrachte batterijen staat dit gelijk aan 44,6 procent; bijna twee maal zo veel als de Europees vastgestelde inzameldoelstelling van 25 procent.

< Terug naar Afdeling Fietsen