Marktontwikkelingen

Sluijter: “Er ligt voor marktpartijen een uitdaging om hier met efficiencymaatregelen op te anticiperen en er hun business model op aan te passen. Er zijn spelers die bezig zijn uit overnames maximale synergie te halen, terwijl anderen nog steeds nadenken over de te volgen strategische koers.”

Trendbreuk aftermarket
Afdelingssecretaris Jeroen van de Braak voegt daar aan toe dat in 2015 een nieuwe trendbreuk zichtbaar werd; het Nederlandse wagenpark groeit voor het eerst namelijk niet meer. Met voor de aftermarket als gevolg dat de onderhouds- en reparatiebehoefte van auto’s stagneert. Onderhoudsintervallen worden immers langer, mede dankzij de verbeterde voertuigkwaliteiten en de opkomst van bijvoorbeeld elektrische voertuigen.

Equipment
De equipmentmarkt verbeterde in die zin dat aan een dalende trend tot stilstand kwam en dat nu in sommige segmenten weer sprake is van een lichte groei. Een relatief grotere investeringsbereidheid bij garagisten zorgde voor een stabilisering in de afzet van werkplaatsapparatuur en het onderhoud daarvan, vervolgt Sluijter.

Werd de dalende trend in de equipmentmarkt een halt toe geroepen, de sector industrie deed daar nog een schepje bovenop en wist mee te liften op de vorig jaar gunstige conjunctuurgolf in met name Azië en China.

< Terug naar Afdeling Autovak