Recycling fietsaccu’s

De verkoop van elektrische fietsen blijft snel toenemen. Een op de vijf nieuwe fietsen is een e-bike. Deze toename zorgt er ook voor dat er steeds meer afgeschreven fietsaccu’s moeten worden verwerkt. Fietsfabrikanten zijn sinds 1 januari 2014 wettelijk verplicht om afgedankte fietsaccu’s in te zamelen. Afdeling Fietsen anticipeerde al vroegtijdig op deze ontwikkeling.

Samen met Stichting Batterijen (Stibat) hebben we de nodige voorbereidingen getroffen. Stibat verzorgt het logistieke proces voor verwerking van de accu’s en maakt afspraken met gecertificeerde recyclebedrijven. Gezamenlijk geven we voorlichting aan consumenten en geven we instructies aan verkooppunten van elektrische fietsen. Dealers kunnen gebruikmaken van veilige inzamelmiddelen: speciale, herkenbare tonnen.

In 2014 beschikten zo’n 1.800 dealers over inzamelmiddelen voor afgedankte fietsaccu’s. Uitgaande van een gemiddeld gewicht van 2,96 kilo zijn er bijna 30.000 fietsaccu’s ingezameld.

Afdeling Fietsen heeft in deze samenwerking met Stibat een initiërende en aanjagende rol kunnen spelen. Fabrikanten kunnen nu op een gemakkelijke wijze voldoen aan hun wettelijke verplichting, terwijl het voor de winkelier en de consument nu eenvoudig en herkenbaar is om een afgedankte fietsaccu in te leveren.

< Terug naar Afdeling Fietsen